Επισκεφθείτε μας στο FACEBOOK HOME ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 
 
Εκπαίδευση Σκύλων
Υπακοή - Σωματοφυλακή, Φύλακας χώρου - Άρνηση τροφής
Υποχρέωσή μας, το σκυλί να υπακούει τον ιδιοκτήτη του, και στο χώρο του
Δείτε σχετικά βίντεο εδώ κι εδώ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ!

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η εκμάθηση με τη ΒΙΑ δεν γίνεται και αν το προσπαθήσουμε το μόνο που θα καταφέρουμαι είναι η ΥΠΟΤΑΓΗ και όχι η ΥΠΑΚΟΗ. Υπάρχει η νοοτροπία ότι στις σχολές χρησιμοποιείται βία. Βέβαια σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν οι σωστοί και οι μη. Δεν πρέπει λοιπόν να καταδικάζονται όλοι. Στην σχολή Piero δεν υπάρχει Βία, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς αλλά όσοι έχουν την εμπειρία της σχολής. Η εκπαίδευση σε μας βασίζεται στην σχέση του εκπαιδευτή με τον σκύλο και με την εμπειρία του ο πρώτος προσπαθεί να περάσει στο μυαλό του σκυλιού τις εντολές σαν Θετική εμπειρία.

Υπάρχουν δυο τρόποι εκπαίδευσης:
α) με φαγητό ή κάποιο παιχνίδι (θεαματικότερα αποτελέσματα),
β) εδώ βασιζόμαστε μόνο στην σχέση σκυλού και εκπαιδευτή.
Στην σχολή μας χρησιμοποιούμε τον δεύτερο. Ο λόγος; απλός αν το σκυλί έχει μάθει να ανταμείβεται (πληρώνεται) με κάτι ,θα έχομε ίσως πρόβλημα πολλές φορές ότι χωρίς δωροδοκία δεν εκτελεί. Η βασική εκπαίδευση ενός σκυλιού αποτελείται από την:

1) Βασική Υπακοή π.χ.

2) Τα καθήκοντα ασφάλειας π.χ.

Στα καθήκοντα ασφάλειας πάλι έχομε τον Σωματοφύλακα (απαραίτητη η βασική υπακοή),και τον σκύλο φύλακα. Η διάφορα τους είναι ότι ο πρώτος είναι ένα κοινωνικότατο σκυλί που δεν ενοχλεί κανένα παρά μόνο με εντολή του ιδιοκτήτη του, ή αν ενοχληθεί το ίδιο από κάποιον. Αυτό το σκυλί στο χώρο που φυλάει, κάνει περίπου την ίδια δουλειά με τον φύλακα αλλά λειτουργεί περισσότερο μηχανικά. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από το ταμπεραμέντο του σκυλιού. Οφείλω να σας πω ότι ο εκπαιδευτής καλλιεργεί τα ένστικτα του σκυλιού και αν αυτά δεν υπάρχουν δεν γίνεται τίποτα. Αν δε πιεστεί γι' αυτό, το μόνο αποτέλεσμα είναι το σκυλί να γίνει φοβικό, ευέξαπτο, και η πρώτη του δουλειά με την είσοδο του εισβολέα είναι να τραπεί σε φυγή. Εκεί το σκυλί προστατεύει το τομάρι του και όχι τον χώρο του. Ο Φύλακας τώρα γίνεται ένα σκυλί με πολύ δυνατό ταμπεραμέντο και με όχι πολύ φιλικό χαρακτήρα. Η δουλεία του είναι να φυλάει τον χώρο του και μόνο. Δεν είναι απαραίτητη η Βασική υπακοή, εξάλλου όταν δεν λειτουργεί σαν φύλακας πρέπει να είναι στο κλουβί του. Γνωρίζει ελάχιστα άτομα και είναι πολύ επικίνδυνος, γι' αυτό συνιστώ προσοχή με αυτά τα σκυλιά προς τρίτους. Αυτά τα σκυλιά ενδείκνυνται μόνο για εργοστάσια, Στρατό, αποθήκες κ.λ.π. Σε καμία περίπτωση δεν θα τα συνιστούσα για οικογενειακούς χώρους.

3) Άρνηση τροφής (αποφυγή φόλας)

Σημείωση: Από την πείρα μου τόσα χρόνια πρέπει να πω ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτές δεν έχουμε πρόβλημα να διδάξομε τα σκυλιά, αλλά το πώς θα μπορέσουμε να δείξουμε στους ιδιοκτήτες πώς να συμπεριφέρονται στα σκυλιά για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης ο εκπαιδευμένος σκύλος θα πρέπει να επαναλαμβάνει συχνά αυτά που έχει μάθει τουλάχιστον στην αρχή και μετά ζώντας στο περιβάλλον μας και μιλώντας του γίνεται και συγχρόνως επανάληψη. Θα συνιστούσα σε αυτούς που δεν διαθέτουν χρόνο και μεράκι για τα σκυλιά να μην αγοράζουν και αν έχουν, να μην το εκπαιδεύσουν διότι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να διαθέσουν λάθος χρήματα, και στην χειρότερη περίπτωση να πουν ότι ήταν κακός ο δάσκαλος τους (συμβαίνει συχνά).

SchH (Σούτσχουντ)

Εδώ έχομε ένα άλλο είδος εκπαίδευσης το οποίο πολλοί το έχουν συνδέσει με την απλή εκπαίδευση του σκυλιού μας. Εδώ είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αυτή η εκπαίδευση είναι επίπονη, θέλει πολύ δουλειά και κρατάει πολύ χρόνο. Είναι ένα είδος αθλήματος για τον σκύλο και για τον ιδιοκτήτη. Χρειάζονται αρκετές γνώσεις όχι μόνο να για να φτιάξεις το σκυλί αλλά και να το συντηρήσεις.

Όσον αφορά αυτό το άθλημα την Υπακοή, εδώ χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε το παιχνίδι ή το φαγητό για κάνομε το σκυλί να προσέχει μόνο εμάς και μην το ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Πιστεύω να καταλαβαίνετε τί δουλειά και τί σχέση πρέπει να έχεις με το σκυλί. Πρέπει να περπατάτε με τον σκύλο δίπλα σας και γι' αυτόν να μην υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο, παρά μόνο εσείς (και το παιχνίδι του). Είναι πραγματικά θεαματικό, αλλά είναι μόνο για λίγα λεπτά όσο κρατάει ο αγώνας στον στίβο. Αν το κάνετε αυτό π.χ. μέσα στην πόλη δεν θα κρατήσει για πολύ και θα χάσει το σκυλί το ενδιαφέρον του. Επίσης ένα σκυλί τέτοιο μαθαίνει να ιχνηλατεί βάζοντας του τροφή στο έδαφος μέχρι το αντικείμενο που θέλετε να βρει. Τρώγοντας λοιπόν την τροφή ακολουθεί την πορεία προς το αντικείμενο και έτσι σιγά-σιγά μαθαίνει. ΠΩΣ θα πούμε μετά στο σκυλί να μην τρώει από το έδαφος ότι βρει. Άρα εδώ δεν ισχύει η άρνηση τροφής. Επίσης στα καθήκοντα ασφάλειας το σκυλί κυνηγάει το ψεύτικο χέρι (γάντι ειδικό) του υποτιθέμενου κακού και όταν δαγκώσει, μετά παίρνει το γάντι και φεύγει να πάει να το παίξει αλλού. Στην πραγματική δουλειά ναι μεν δαγκώνει το γάντι αλλά όταν ο κακοποιός αφήσει το γάντι το σκυλί κυνηγάει να δαγκώσει το κακοποιό και όχι να παίξει με το γάντι.

Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε με λίγα λόγια να σας κατατοπίσουμε λίγο όσον αφορά την εκπαίδευση του σκυλιού σας. Ίσως σας κουράσαμε, αλλά πιστέψτε ότι είναι τόσο μεγάλο κεφάλαιο η εκπαίδευση ενός σκυλιού που είναι σαν να μην είπαμε τίποτα.

Θα χαρούμε πολύ αν επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε (αφιλοκερδώς) και να μπορέσομε να σας βοηθήσομε.

Η σχολή Piero σας ευχαριστεί για τον χρόνο σας.

Εικόνες από τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της σχολής Piero:


  
  

 
 

Created by SiEBEN and Xparity